Archief 2015 2016

Zoals aangeleverd bij diverse pers:

Op 9 april mochten de wedstrijdturnsters en alle jong talentjes van Sportvereniging Advendo Ter Aar aantreden voor hun jaarlijkse onderlinge wedstrijden. De sporthal van de Vlinder te Ter Aar was het decor voor twee wedstrijd rondes.

In de allerjongste groep Jong Talent 1, geboren in 2008 of 2009, ging Nomi van Eijk er met 44,45 punten met het goud vandoor.
Iets oudere meisjes zitten in Jong Talent 2 en daar kreeg Sam van Veen 48,95 punten wat goed was voor goud.
Bij de jong talentjes die moeilijkere oefenstof moesten turnen turnde Lente Plinck het goud bijelkaar door 53,65 te scoren.

De turnselectie turnt hun wedstrijd-oefening op disctrics en landelijk niveau.
Bij de meiden uit 2006 en 2007 die vier uur trainen kreeg Zahra Ruiter (49,75) het goud en het zilver was voor Isa Koopman (47,00)
Bij de meiden uit 2005 en 2004 die ook vier uur trainen was het goud voor Iris Sassen (39,45) en het zilver voor Roos den Besten (39,25)

In de leeftijdscategorie uit 2006 of 2007 die zes uur trainen kreeg Isa Polderman het goud om (48,55) en was het zilver voor Senna Heuzen (47,80)
Ook voor meiden geboren in 2005 en 2004 was er een categorie voor diegene die zes uur trainen. Anne Bosman kreeg hierin met 46,15 hierin goud en zilver voor Julia Wildenburg (46,05)

Bij de meiden die keuzeoefenstof moesten turnen kreeg Dawn de Haas met 43,80 het goud om.

Elke turnster kreeg sowieso een medaille en diploma mee naar huis

 

Voorwedstrijd Pupil 1 D1 op 2 april 2016.

De laatste voorwedstrijd van het seizoen was voor de pupillen 1 op D1 niveau.
Zahra, Senna, Isa Koopman en Anouk van Egmond mochten om 16.00 starten met hun wedstrijd. Tara Verdel was mee als assistentcoach die dag.

Als eerste moesten ze op balk hun oefening laten zien. Een lastig toestel voor alle vier de meiden. Nog even nadenken welke kant de choreografie op was en goed geconcentreerd op die 10cm turnen.
De grootste beren op de weg zouden de radslag en de handstand worden, maar we gingen er voor.Anouk mocht voor Advendo het spits afbijten. Ai! De opsprong ging niet lekker en daar was de eerste val al. Rustig opklimmen en doorgaan.
Helaas lukte de radslag ook niet en stond ze er voor de tweede maal naast.
Uiteindelijk een 8.200 als cijfer.
Dan was Senna aan de beurt.
Bij Senna gierden de zenuwen door het lijf. Zonde, want ze kan op alle vier de toestellen prima uit de voeten.
Senna begon súpergoed op de balk.  Opsprong met handen los van de balk, hele hoge hoeksteun, stevig kommetje, grote beenzwaaien...maar daar hoort wél een handstand tussen. Die was dus even vergeten. Helaas ook een val bij de piroutte en de radslag.
Een 8.050 op het scorebord.
Als derde kon Isa aan de slag.
Er werd nog even getwijfeld tussen de koprol of toch maar die radslag. Er werd gekozen om toch die radslag te proberen. Isa bewoog een beetje wankel (gehaast) over de balk en had helaas ook twee vallen. Eén daarvan was de radslag maar ze stond wel met beide voeten op de balk voordat ze viel dus de radslag telde wel mee. Heel knap maar d’r wankeltjes speelde haar toch parten.
Een 7.350 als cijfer.
Zahra was de hekkensluiter op balk.
Zahra turnde een eigenlijk een prima oefening. Prima sprongetjes en uitvoering. Helaas viel ze er na de handstand af en ging de radslag naast de balk. Jammer want ze krijgt, ondanks die twee vallen, toch nog een 10.000 als cijfer.
De balk was dus geen vriend van de meiden. Allemaal twee keer naast gestaan. Niet het beste begin van een wedstrijd maar we gaan snel door naar vloer waar het hopelijk beter gaat.

Anouk deed een goede oefening op vloer. Ze turnt geen bonus-elementen in dr oefening maar turnt de hele oefening lang met een brede lach op dr gezicht. Ze heeft duidelijk plezier en die uitstraling maakt een hele leuke oefening. Helaas moet de jury ook op andere dingen letten en zijn sprongen misschien niet wijd genoeg, overslagen wel erg traag en pirouetten niet genoeg gedraaid.
Een 7.250 als vloercijfer.
Senna kán een prima arabier-flickflack maar die zenuwen....het ging ‘m vandaag niet worden.
Dan maar een bonus-element minder in de oefening. Mooie spagaathandstanden in het begin en mooie sprongen. De oefening zag er dus niet verkeerd uit totdat ze met een relatief simpele stutrol door dr arm zakt en op de elleboog komt.  Het potentieel van Senna komt vandaag niet boven en ze krijgt een 10.300 voor haar vloeroefening.
Isa moest even heel hard nadenken hoe de choreografie op zo’n grote vloer gaat.
Dat is tóch anders dan in je eigen turnzaal. De spagaathandstanden van Isa waren wel erg voorzichtig maar de eerste serie ging prima. Hoe jammer dat ze verderop even helemaal de oefening kwijt was.
Welke kant moet ik op en wat moest ik dan doen? Een niet nader te noemen roodharige turnster roept keihard: “sprongenserie!”
Isa pakt de draad weer op en knalt er even een waanzinnig mooie overslag uit! Langs de kant vielen vier monden open want het was er een uit het boekje.
De oefening verder afgemaakt en een 7.450 toegekend gekregen.
Zahra had hard gewerkt aan de arabier-flickflack maar had ‘m nog niet genoeg onder de knie om hem vandaag te turnen.
Dus ook zij ging voor een bonus-elementje minder. Zahra had een prima begin van dr oefening maar ook dan opeens
helemaal de oefening kwijt. Na enkele seconden die een eeuwigheid lijken te duren pakt ze dr oefening weer op en turnt een verder mooie oefening maar ze is duidelijk in mineur.
Toch nog een 9.700 gekregen.

De vloer had niet de kentering gegeven waar we op hoopte. Sterker nog, het was even alles vergeten en de koppies recht zetten. Nog twee toestellen om te laten zien uit welk hout ze werkelijk gesneden zijn.
Een overslag en een salto was de oefening.

Anouk sprong precies zoals we van haar mogen verwachten.
Ze is niet de allerbeste springer maar sprong een meer dan prima overslag (13.900) en salto (13.625)
Senna kan heel netjes springen maar heel wel eens de neiging om “zichzelf voorbij te springen”.
Kromme benen in een overslag zijn we niet van dr gewend (13.750). De salto was hoog, klein en mooi. Wel was er een grote stap bij de landing nodig om niet in de kantine van de turnhal te eindigen. (12.750)
Isa heeft de smaak van het springen tegenwoordig te pakken en laat dat ook zien met een superoverslag (14.000) en een hele nette salto (13.800)
Zahra kan ook springen als de beste maar het landen is soms nog wel tricky. Maar als je zo’n overslag (14.100) en salto (13.900) laat zien heb je niks te klagen.
De laatste twee turnsters zijn zelfs de nummer 8 en 6 op sprong.   

Aha! Het zit er dus wel in en het begint eruit te komen hoor! De ommekeer in de wedstrijd is er. Twee toestellen te laat, maar hij is er. Nu op brug nog even een visitekaartje afgeven aan de concurrentie.
Anouk gaf de maat al aan op brug.
Een klein tussenzwaaitje gaf wat aftrek en terughurken geeft 0,3 minder uitgangswaarde. Verder netjes geturnt en dus ook een mooie 11.000 gekregen.
Senna dan.  Mooi ruim en vlotjes geturnt. Keurig opgehurkt en flinke zwaaien. Met een 12.750 heeft ze een 6de klassering op brug.
Isa kan ook sinds kort ophurken en kan goed hoog opzwaaien.
Isa is een beetje te klein voor de lage ligger maar geeft even een demonstratie “borstwaardsom trekken”. Ze glijdt bijna weg met 1 hand tijdens de buikdraai maar turnt keurig door. Met 12.700 komt ze vlak achter Senna op een 7de klassering uit.
Zahra gaat niet ophurken vandaag maar ging op safe.
Na een mooie borstwaardsom en buikdraai volgde dus terughurken. Mooie zwaaien en gelukkig een stevige landing. Ondanks de -0,3 wegens het terughurken komt ze toch op een 10de brugcijfer uit met 12.250.
Met drie turnsters in de top 10 en Anouk daar verdraaid dicht achteraan hebben de meiden toch nog even laten zien waartoe ze in staat zijn.

De wedstrijd begon niet zoals de bedoeling was maar de meiden hebben het koppie niet laten hangen. Pas bij het derde toestel begon het goed te draaien maar toen lieten ze ook serieus turnen zien.
Anouk eindigde de dag met 40.075 op en 30ste stek.
Isa stond met 41.400 op de 28ste plaats en Senna had met 44.350 de 18de plaats bezet. Zahra sluit af met 45.950 op een mooie 10de plaats.

 

Zaterdag 2 april 2016 mochten de instap-meiden Marijn van den Berg, Angie Hoogervorst en Isa Polderman voor het eerst een ´echte´ wedstrijd turnen in Amsterdam. Ze waren alledrie wel zenuwachtig, maar ze hadden er veel zin in!!! (zie foto :-))

 De meiden hadden er veel zin in!

Op het onderdeel vloer mocht Marijn beginnen, ze liet een super oefening zien met een mooie arabier flickflack en kreeg hiervoor een 12.05. Angie was erg zenuwachtig en vond het heel spannend om de vloer op te gaan. Eenmaal op de vloer leek de spanning verdwenen en turnde ze een nette oefening. Moet Angie op de training altijd ´de trein halen´, tijdens haar wedstrijdoefening was daar niks van te merken! Een 9,20 was het resultaat. Isa mocht als laatste van de drie, ook haar oefening was erg netjes en ze liet een mooie overslag op het eind zien, waarbij ze gelukkig niet op haar kont viel zoals tijdens het inturnen. Een mooie 11.50 was haar score.

Het spannendste onderdeel gehad, op naar sprong waar ze alledrie een handstandplatval en een salto moesten laten zien aan de jury. Het gemiddelde van beide sprongen is het eindcijfer. Angie en Isa maakten een mooie salto. Angie had in haar handstandplatval een kleine hoek waardoor ze in totaal een 13.25 haalde. Bij Isa gaat de handstandplatval sinds afgelopen week heel erg goed en op de wedstrijd liet ze dat dan ook zien. Dat zorgde voor een mooie score van 13.625! Marijn zette helaas na de salto haar handen neer, gelukkig maakte zij dat met een super handstandplatval (hoogste cijfer van alle turnsters) weer goed. Ze haalde alsnog een 13.55.

De brug is een onderdeel dat ze alledrie erg leuk vinden en wat ze ook goed kunnen. Ze lieten mooie zwaaien zien en de hoekhang op het eind, die 2 seconden aangehouden moet worden, ging super. Ze kregen dan ook alledrie mooie punten voor hun oefening. Isa 13.00, Marijn 13.05 en Angie 12.25.

De balk, "het lastigste en daardoor minst leuke onderdeel" aldus de meiden, was als laatste aan de beurt. Ze mochten even kort inturnen en daarna was hun echte oefening aan de beurt. Marijn als eerste, helaas viel ze met haar opsprong van de balk. Verder een stabiele oefening met een mooie handstand en ook de koprol stond ze, waardoor ze een 9.70 haalde. Angie was daarna aan de beurt, net als op de vloer turnde ze ook op de balk rustig. Helaas met de koprol geen voeten op de balk, waardoor de koprol niet telt en een punt aftrek voor de val. Ze hield een 7.85 over. Ook Isa viel met haar opsprong opspreiden van de balk en na haar mooie handstand kon ze helaas niet blijven staan. Ze maakte haar oefening gelukkig wel goed af en stond op het eind met de koprol. Een 7.55 kreeg ze van de jury.

De eerste 9 meiden mogen door naar de districtsfinale die 11 juni in Amsterdam gehouden wordt. Marijn is gedeeld 8e geworden met een totaal van 48.35 en mag dus deelnemen aan de deze finale. Isa is 16e geworden met 45.675 punten en Angie 29e met 42.55 punten. In totaal deden er 35 meiden mee, dus een knappe prestatie van de meiden! 

Districs-finale Julia Wildenburgh op 19 maart.

Een beetje verrassend was het wel. Julia stond immers als tweede reserve op de lijst van de districs-finale Jeugd 1 N4. We zaten dus al met het hoofd bij de voorbereiding van volgend seizoen toen we op 10 maart een email kregen dat Julia toch mee mocht doen met de finale. Nog even anderhalve week de “oude” oefening uitwerken!
Na op vier trainingen diverse puntjes op diverse i-tjes gezet te hebben gingen we er voor.
Op een finale kom je niet weg met een oefening op safe. Bonus elementen draaien, risico’s nemen en punten sprokkelen. De dood of de gladiolen, alles of niks.

En zo werd het 19 maart en stonden we klaar in Amsterdam om te beginnen bij sprong.
Julia kan prima springen en dus gingen we voor een moeilijkere sprong. Een overslag met een halve draai in de aanzweef naar het toestel en een halve draai in de afzweef.  Een half in/half uit dus.
Twee prima sprongen waarbij de afkaats misschien niet super was maar de landigen waren perfect en ze stond als een huis. Een 10.950 en een 11.400 leverden een 11.175 op.

Dan door naar brug. De opzwaaien moesten minimaal horizontaal zijn en Julia moest een gestrekte salto af doen. Die streksalto gingen goed in de trainingen en ook bij het inturnen op het toestel.
Het is een bonus-element dus het was een risico dat we moesten pakken. Alles of niks......
Een prima oefening maar helaas liet Julia tijdens de afsprong de stok ietsje te vroeg los. Geen hoge zwaai, dus helaas eindigde ze op haar knieen.  Een 9.900 op het score-bord.
Balen maar dat hoort erbij als je je maximale oefening turnt.

Op balk ging Julia er ook vol voor. Die radslag moest gewoon lukken en er was hard gewerkt aan een boogje achterover. Julia had beide elementen goed onder de knie gekregen en moest het nu laten zien. Een beetje voorzichtige loopsprong-loopsprong combinatie maar de radslag was erg netjes. Het boogje begon goed maar eindigde scheef en resulteerde in een val. Oefening verder prima afgemaakt maar een hoog cijfer zat er niet meer in. Op een finale wordt er scherp geturnt en elke fout kan en vrije val in de uitslag betekenen.
Met een 9.800 op balk toch teleurgesteld.

Als laatste toestel rest nog de vloer.
Hier turnde Julia altijd al een bonus-oefening. Netjes turnen die laatste oefening, nog even voor de eer de wedstrijd afmaken.
Mooie arabier-flickflack-hurksalto laten zien, beetje kleine wissel-loopsprong, prima loopoverslag en een mooie tiktak. De uitslag was al niet belangrijk meer maar voor de compleetheid mogen we 9.867 opschrijven.

Een overwachte finaleplaats waarin Julia er vol voor gegaan is maar als 39ste eindigd kunnen we beschouwen als oefenwedstrijdje voor de onderlinge wedstrijd. We kwamen als laatste en vertrokken als laatste. Niks gewonnen, niks verloren.
We gaan verder waar we voor 10 maart gebleven zijn. De pijlen gericht op volgend seizoen.

Voorwedstrijden Districs-niveau op 5 maart.

In de ochtend mochten de meiden Noëlla Akerboom, Mienke Lek en Anne Bosman als eerste op deze wedstrijd namens Advendo hun turnoefeningen laten zien! Dit drietal heeft de afgelopen weken hard getraind en laten tijdens training vrijwel altijd een goede inzet zien. Dit jaar turnen de meiden als laatst de verplichte oefenstof, vanaf volgend jaar mogen zij hun eigen oefeningen samen gaan stellen. Verena was gezellig mee met de meiden om dit drietal te supporten en vanaf de tribune zaten de drie trotse moeders met telefoons en iPad klaar.

 

Na de warming up mochten de meiden zich als eerst presenteren bij de jury van sprong. Het inspringen bij Anne en Noella ging goed, maar oei, Mienke twijfelde te veel bij het aanlopen richting het pegasus. De spanning steeg, maar gelukkig het herstel was op tijd, Mienke sprong nog gauw 2x de overslag voordat de inturntijd voorbij was! Anne mocht van Advendo starten en liet tweemaal een prima overslag zien met stapje, cijfer 11.45. Door naar Mienke en ondanks de spannende start sprong ook zij tweemaal een overslag met als resultaat een 10. 725 en Noëlla presteerde het om na ook twee overslagen precies hetzelfde cijfer als Mienke te scoren!

 

Op naar brug, waar de meiden hard voor trainde de laatste weken. Geen van de drie meiden was het gelukt om het basiselement zolendraai te turnen voor de wedstrijd. Dit werd element vervingen we dus voor een ophurken. Anne begon en turnde netjes haar oefening. Ze pakte een bonus op het weglaten van een zwaai tussen de wegzet en de salto, cijfer 12.050. Mienke begon netjes met borstwaartsom buikdraai, maar helaas een val bij het ophurken. Na het opklimmen sprong ze naar de hoge ligger met erachteraan twee zwaaien, maar de driekwart kwam wat vaart te kort om netjes omhoog te komen, cijfer 6.150. Noëlla ging ook netjes van start alleen verliet ook de lage ligger na het ophurken. De salto hadden we besloten deze wedstrijd nog even weg te laten maar gelukkig lukte de driekwartreus wel! Cijfer 7.400.

 

De balk daar had Mienke zin in! Ze ging netjes van start en liet een aantal mooie sprongen zien in haar oefening! Ze bleef netjes en strak werken. Deze wedstrijd nog een overslag als afsprong maar wie weet bij de onderlinge een mooie salto! Cijfer een 8.45. Noella deed ook haar uiterste best om een zo een goed mogelijke oefening te presenteren en dit ging goed, tot helaas de overslag, 1 handje op de grond. Zonde, dit was een punt aftrek. Cijfer een 7.35. Anne begon heel rustig en netjes, maar ging na de radslag ook helaas bij de halve pirouette van de balk. Wel een mooie salto als afsprong. Een 8.85. Of Anne nog zo van slag was van haar balkoefening weten we niet, maar vervolgens meldde ze zich in alle haast af bij de jury van brug in plaats van bij de jury van balk om daarna naar vloer te gaan. Even in de war, maar achteraf hebben we hier hard om kunnen lachen.

 

Bij het inturnen op vloer maakte Anne het nog spannend met haar dubbele flickflack waarvoor ze hard getraind had. Ze maakte een smakkerd op haar rug en moest hiervan herstellen! Dit deed ze vervolgens moedig en turnde deze serie nog netjes in.

We hadden met z’n viertjes afgesproken om nog even te knallen op het laatste toestel en dit hebben de meiden gedaan. Ze werkte alle drie erg netjes en deden hun best om na alle sprongen en draaielementen in één keer stil te staan. Noella tikte na de overslag even de grond aan wat een valletje betekende, maar werkte daarna netjes door. Anne kreeg een 12.55, Mienke een 10.15 en Noëlla een 8.65.

 

Meiden jullie hebben hard gewerkt voor deze wedstrijd. Een aantal elementen gaan we nog voor trainen om straks met trots te kunnen laten zien op de onderlinge!  

 

Iris Sassen zat in de late wedstrijd die dag en mocht om vijf uur haar warming-up beginnen.
Het was wel even wennen voor dr want ze was dit jaar als enige advendo-turnster in de categorie pupil 1.

Gelukkig was vriendin Kirsten mee voor de betere gesprekken.
Zo hebben we ontdekt dat Kirsten geen Wie Is De Mol kijkt maar wel weet dat Klaas de mol is. (want dat zegt iedereen in de klas). Ook weten we dat ze van “3G sparen” houdt en nog niet weet hoe het mobiele internet van haar telefoon aan moet.

In de aanloop naar deze wedstrijd hadden we al gemerkt dat het een pittige wedstrijd zou worden voor Iris. Niet alle elementen zouden 100% gaan lukken dus moesten we die verliezen een beetje inberekenen. Het was dus zaak om de dingen die we wel zouden turnen, verdraaid netjes zouden doen.

Iris moest beginnen op balk.
De zenuwen over de radslag werden tijdens het inturnen wat minder toen duidelijk werd dat andere meisjes er ook moeite mee hadden. Gedeelde smart is halve smart zeg maar...
Helaas ging de radslag nét niet goed en stond ze naast de balk. Maar het scheelde niet veel, dus we kunnen er mooi op voort borduren.
Verder turnde ze de balk oefening een beetje op safe, maar wel netjes en strak. Een 9.85 gaf een mooi resultaat.

Op  vloer zou de overslag een dingetje worden.
Als die zou lukken zou dat super zijn maar als die op de billen zou eindigen moest het koppie vooral recht op de schouders blijven en de oefening tot een mooi einde brengen. Waar we géén rekening mee hadden gehouden is dat er 3 tellen van de verplichte muziek zouden ontbreken.
Ook bij poging twee van de muziekmeneer bleven de 3 tellen vermist. Iris ging moedig door met haar oefening, loste het wel even op en zat al redelijk snel weer op de juiste choreografie. Ondanks dat die overslag op dr billen eindigde heeft ze keurig afgemaakt. Het is duidelijk dat Iris ervaring heeft met zich presenteren tijdens een oefening. Het cijfer was met 8.95 (terecht) redelijk laag maar dat is te wijten aan de inhoud. De presentatie (mooi turnen) was erg goed.

Op sprong moet Iris twee verschillende sprongen doen. Eén maal een overslag over kast en één maal een salto voorover(nee, niet over kast).
Iris houdt van kromme benen tijdens de overslag. De jury niet. Dat wringt.
Dus sprong Iris de gulden middenweg: een overslag die krom begon en gestrekt eindigde. Ze landde als een huis en we mochten eigenlijk best tevreden zijn met de eerste sprong. (12.300)

Maar dan die salto nog. De aanwijzingen waren: Ietsje hoger, ietsje kleiner. En ja hoor, Iris sprong haar salto een stuk hoger en veel kleiner! Mooie salto.
Een klein stapje doordat ze opeens meer rotatie had maar zeker een mooie salto. (12.400)
Het eindcijfer voor sprong gaf een mooie 12.350.

Als laatste gingen we naar brug.
Hier zou het ophurken een brug te ver zijn en kozen we er voor om die niet te turnen.
Vooral in een zwaai valt er gemakkelijk aftrek te geven en omdat Iris twee zwaaien moet maken moesten die beide super zijn.
Dus na een borstwaardsom en een buikdraai, even het gesmokkel rondom het ophurken dan nog die superzwaaien. Dat deed Iris geheel naar wens en kreeg een 8.80 op het scorebord. Een prima cijfer voor een “halve” oefening dus.

Conclusie aan het eind van de wedstrijd is dat Iris zich als enige pupil 1 kranig heeft geweerd. Ze miste nog wat elementen maar heeft ook mooi geturnt en als de puzzel-stukjes wél goed vallen ze hoge ogen kan gooien.
Ze eindigd als 23ste

Ook Dawn de Haas mocht laat in de middag beginnen, en begon op vloer. Na samen met Iris haar warming up te hebben gedaan mocht ze alleen verder als enige Jeugd 2 turnster in de 4e divisie van Advendo. Anouk Hogenboom, een van de andere turnsters, ging met haar mee tijdens de wedstrijd om af en toe de zenuwen weg te lachen.  

Dawn mocht beginnen op vloer. Ze had haar overslag salto nog niet heel vaak op de vloer gedraaid vertelde ze nadat ze haar oefening had gedaan, maar begon zelfverzekerd aan de wedstrijd. Ze zette een nette oefening neer met mooie landingen en een stut met gesloten benen, en ondanks wat wiebels hier en daar heeft ze een stevige 11.35 neergezet en begon dus erg sterk.

Na vloer gingen we door naar het tweede toestel: de sprong.
Dawn had er zin in en begon met inturnen van een overslag halve draai. Tijdens het inturnen had ze vaak een grote sprong of stap na haar landing die we eigenlijk weg wilde hebben, maar dat was nog niet gelukt tijdens het inturnen. Nadat het eerste meisje haar overslag had gedaan op sprong mocht Dawn haar overslag half laten zien. Alles ging goed, alleen toch weer aan het einde die grote stap, helaas! Bij haar tweede sprong ging het een stuk beter, en bleef haar grote stap weg en stond ze bijna in één keer stil. Het resultaat was hiervoor een mooie 11.725!

Na sprong kwam brug. Brug is niet het favoriete onderdeel van Dawn, en ze was een beetje bang dat de brug te glad zou zijn na verhalen van Shanna die eerder dit jaar al haar wedstrijd had. Gelukkig was de brug prima voor Dawn en ging ze aan de slag. Er was echter nog één klein probleem: Als de opzwaai voor Dawn haar buikdraai niet hoog genoeg was, moest ze later in haar oefening nog een buikdraai voorover doen, alleen dit kon ze niet zelf controleren. Met wat hulp van Anouk (die een codewoord zou roepen als het niet hoog genoeg was) wist Dawn dat de opzwaai niet hoog genoeg was, maar dit was later in haar oefening mooi opgelost met een buikdraai voorover. Een 9.45 kreeg ze hiervoor.

Het laatste toestel kwam eraan, het toestel waar menig turnster voor vreest, namelijk de balk. Dawn moest als allerlaatste turnster haar zelf in elkaar gezette oefening laten zien aan de jury op balk, wat wel even spannend was. Tijdens het inturnen stond ze beide haar handstand doorrol en haar losse rol, en ging alles best wel lekker. Echter toen ze voor punten haar oefening moest laten zien werd het even spannend, en zette ze helaas bij beide acro onderdelen haar voeten ernaast, jammer! Omdat haar voeten bij een van de acro onderdelen de balk hadden gemist ging haar cijfer een flink stuk omlaag, ondanks dat de rest van haar oefening erg netjes was: een 8,35.

Voor een goede wedstrijd dus niet het mooie einde waar we op hoopten, maar desalniettemin een mooie wedstrijd voor de eerstejaars keuzeturnster met als eindcijfer een 40.875 wat haar een 36e plaats opleverde.

2de voorwedstrijd nationale niveau’s op 6 februari.

Niet alle overwinningen krijgen een medaille...

Qua opzet was deze wedstrijddag een kopie van de eerste voorwedstrijd en dus mocht Verena wederom het eerste uit de veren. Dat ging best moeilijk want wegens broerlief had ze tot veel te laat bij de EHBO gezeten. Hij zat zelf nu dan ook als gegipste supporter op de tribune.
Vorige wedstrijd ging niet alles even super, dus het doel was om die puntjes glad te strijken.

Haar eerste toestel was Sprong. Net als vorige wedstrijd was dat een overslag en een hurksalto. Na een klein beetje kromme armen in de overslag (12.600) en een stapje voorover na de hurksalto (12.100) kwam er 12.350 op het scorebord. Een prima begin.
De deal met moeder en oma was dat, als Verena 44 punten zou turnen, ze een turnpakje uit zou mogen zoeken. Een serieuze uitdaging met een serieuze beloning!

Door naar brug. Tijdens de trainingen ging die oefening al steeds beter en de hoop was om dat op de wedstrijd te kunnen laten zien. Ze turnde een mooie oefening, dit maar zonder tussenzwaaien en een prachtig hoge salto af. Met 11.350 een grote verbetering ten opzichte van de eerste wedstrijd.
De tussenstand stond al op 23.700 en moeder begon al te zachtjes te zoeken naar haar pin-pas.

Het volgende toestel was balk. Een toestel dat een wedstrijd kan maken of breken.
Verena moest natuurlijk nog steeds die verdraaide radslag turnen....
Daar springt ze op de punt van de balk en....er ook weer vanaf. Ai! Geen lekker begin van de oefening en ze is duidelijk even de weg kwijt. Wankel, wiebel, het liep gewoon niet fijn. Die radslag was dan ook even een echt een balk te ver. Haar oefening kreeg een 6.60 toegekend.
Tja, dat is wel even een teleurstelling. Terwijl moeder haar portomonee weer opbergt rapen we de scherven bijeen en maken ons op voor vloer.

Als Verena nog even 14.000 punten zou scoren daar, zat er nog een turnpakje in. In theorie kan het nog.
Hard gewerkt aan de tiktak (half boogje voorover en weer terug) zodat die deze wedstrijd hopelijk wel zou lukken.
De series gingen prima, sprongen aardig en zelfs de tiktak lukte! Helaas wel wankel en dus veel “correctie-pasjes”.  Heel netjes was de oefening niet en dat was te zien in het cijfer: 7.000. Maar die tiktak was gelukt, dus hard werken werd beloont.

Aan het eind van het verhaal kunnen we zeggen dat Verena op drie toestellen grote vooruitgang heeft laten zien. Balk ging ‘m even niet worden, dus daar
moeten we nog revanche op nemen. Met 37.300 eindigt ze op de 30ste plaats.

Geen medaille, wel overwinnigen gehaald!

 

 

 

Niet alle overwinningen krijgen een medaille...

De tweede wedstrijd ronde van de dag was voor Shanna Ruiter en Tara Verdel.

Tara werd ditmaal vergezeld door Senna, dus die kreeg de schone taak het wedstrijdnummer te tonen zodat de trainer kon blijven zitten.
Vorige wedstrijd eindigde Tara met 36,80 op de 31ste stek. Doel was om ditmaal een betere wedstrijd te draaien en hoger te eindigen.

Tara moest starten op rekstok, een toestel waarop ze prima uit de voeten kan. Goede curbetten, mooie, hoge zwaaien en strak gewerkt. Wel wat tussenzwaaien die elk 0,5 punten kosten.
Er had meer ingezeten maar de toch wel erg strenge jury gaf er een 10.200 voor. Toch nog wel een hoger cijfer dat de vorige wedstrijd, dus mooi op verbetert.

Na rekstok volgt altijd balk.
Vorige wedstrijd ging die niet zoals het hoort, dus deze maal moest dit onderdeel ook echt beter.
Tara turnde een hele mooie, strakke oefening. Helaas wel twee maal naast de balk ( -2 punten dus) maar de radslag lukte erg netjes. Beloont met 9.10 is Tara ook op dit toestel goed vooruit gegaan. Bijna 2.50 hoger dan vorige wedstrijd!

Afmelden bij balkjury en aanmelden bij de jury van vloer.
De moeilijke arabier-flikflak moest deze keer wel gewoon lukken en we hadden de valkuil van twee pirouettes op dezelfde voet goed in de smiezen.
En ja hoor, die eerste serie met arabier-flikflak ging prima en goede priouettes. Duidelijk dat Tara ook hier erg vooruit is gegaan. Kleine stijlfoutjes waren er wel maar een mooie oefening gedraaid.
9.500 als cijfer is dan ook bijna 3 punten meer dan vorige wedstrijd.

Als laatste kwamen we bij sprong.
Terwijl Senna het beste uit zichzelf haalt als ze het wedstrijdnummer aan de jury laat zien staat Tara klaar voor de overslag. Een mooie overslag bood 12.850. Dan natuurlijk nog de tweede sprong.
Terwijl Senna het beste uit zichzelf haalt als ze een slok uit haar bidon neemt staat Tara klaar voor een arabier-kaats met squatlanding. Paf! Even 13.100 in het laatje gebracht.
Het cijfer voor sprong komt dus op 12.975 uit. Weer vooruitgang laten zien.

Eindtotaal komt uit op 41,775 en in dit superzware deelnemersveld een hele mooie 21ste plaats.

Op de andere wedstrijdbaan was natuurlijk Shanna bezig met haar wedstrijd.
Zoals we al weten heeft Shanna een hele tijd niet kunnen trainen is nog steeds op de weg terug.
Shanna is vandaag de enige turnster die zelf haar oefening moet samenstellen. Zie het maar als verschillende lego-blokjes(waarde elementen) opstapelen en aan de jury laten zien. Hoe hoger de lego-toren (oefening) is, hoe hoger de start-waarde.

De eerste lego-toren mocht Shanna laten zien op vloer.
Een prima oefening die lekker liep. Er waren afgelopen week nog wat kleine verfijningen en aanpassingen gedaan en die werden goed in praktijk gebracht.
De jury-leden op deze wedstrijdbaan gaven geen hoge punten, maar dat is natuurlijk voor iedere turnster gelijk. Met een 9.100 kreeg ze een hoger cijfer dan vorige wedstrijd, dus het was een goed begin!

Sprong gaat in trainingen nooit zoals Shanna wil, maar op wedstrijden kan ze zich meten met de beste. De eerste sprong was een overslag waarvoor 10.150 werd gegeven. De tweede sprong was een ½ in – ½ uit. Een overslagvariatie dus. Deze werd beloont met een 9.900.
Eindtotaal voor sprong was dus een mooie 10.025.

Dan de brug, het toestel waar Shanna het minst op kon trainen vanwege die rottige schouder.
Ze zou een aangepaste oefening turnen waarvan we wisten dat die een laag cijfer zou krijgen. Ondanks dat zou Shanna wel even gaan knallen.
Nu moet je weten dat Shanna iedere keer als ze in de training een zolendraai (op handen en voeten rond de stok) oefent, eerst in haar handen wrijft.
Tijdens de wedstrijdoefening deed ze dat niet en viel prompt naar voren! Balen, wedden die het de tweede keer wel lukt? Niet in de handen wrijven en....weer naar voren gevallen. Poging drie, want die zolendraai moet en zal lukken! Onbewust gaan die handen naar elkaar, wrijven even en...gelukt!
Oefening door kip, ¾ reus en mooie salto af.
Natuurlijk geen mooie cijfer (5.950) maar wel doorgeknokt!

Als laatste toestel de balk.
Altijd lastig dat ding. Zeker met een radslag-radslag serie, verplichte sprongen en een salto achterover. Ondanks een val toch 7.650 overgehouden.

Uiteindelijk laat Shanna “the fighter” Ruiter 32.725 opschrijven en eindigd op een 15de plaats.

Geen medailles, wel overwinningen gehaald!
 

 


Niet alle overwinningen krijgen een medaille...

De derde en laatste wedstrijdronde was de ronde van Lieke en Julia.
En ja hoor, ook deze dames moesten zich verbeteren op alle toestellen.

We begonnen maar op sprong.
Lieke mocht als eerste (of zoals Lieke het zou zeggen: aller-aller-aller-aller-allereerste) springen.
We besloten twee maal overslag te springen en Lieke heeft het talent om op wedstrijden beter te springen dan wat ze op trainingen laat zien. Helaas zwikte ze bij de eerste sprong een beetje door haar enkel en was het een hele vreemde overslag geworden. 9.800.
Even balen en de enkel losdraaien terwijl je staat te wachten voor de tweede overslag. Tweede sprong is dan ook weer veel beter en krijgt een 10.900.
Een sprongcijfer van 10.350 dus. Ietsje lager dan vorige wedstrijd, maar met een duidelijke reden.

Julia ging voor haar eerste sprong voor een ½ in- ½ uit. Een overslag met een halve draai in de aanzweef en een halve draai in de afzweef dus. Een moeilijkere sprong met een hogere uitgangswaarde.
Die ging meer dan prima ( 11.800) en dus besloten we de tweede sprong ook een ½ in- ½ uit te springen. Die tweede werd beloond met 11.200 door een klein stapje. Met een 11.500 als sprongcijfer heel tevreden. Het risico pakte goed uit en een hogere score dan vorige wedstrijd.

De dames gingen door naar brug.
Lieke ging best relaxed haar oefening in. Met alle reden, want afgelopen trainingen ging het ook erg lekker. Natuurlijk waren de opzwaaien iets te laag maar de oefening was niet meer zo spannend. Ook de salto af niet. Lieke knalde even 12.350 neer! Super.

Julia die toch nog altijd (onterecht) angstig is voor de salto had er minder vertrouwen in.
Verstand op nul, netjes turnen en die salto gewoon doen. En ja hoor, een 12.400 op het scorebord. Exact hetzelfde als vorige keer. Steady-Julia dus.

Gelukkig is er dan de balk. Daar zijn ze echt dól op!
Lieke d’r balk zag er mooi uit! Heel strak geturnd en bijna geen enkele wankeling. Helaas zit die radslag d’r nog altijd dwars. Na het goed uitvoeren van de radslag toch van de balk af. De balkjury was streng voor iedereen en gaf Lieke een 9.200. Een veel hoger cijfer dan vorige keer, ondanks een strenge jury.

Julia mocht als volgende op balk. Ook zij turnde een mooie balkoefening. Ook zij viel na een goede radslag toch nog van de balk en kreeg een 10.400. Ook Julia turnt een ruim punt meer dan vorige keer.

Toch best tevreden over balk gaan we door naar het laatste toestel, de vloer.
De meiden als één van de laatsten aan de beurt, wat in dit geval als voordeel had dat er diverse juryleden al klaar waren en casual meekijken. Maar daarover later meer.

Lieke zou wederom een arabier-flik-salto laten zien en die ging dan ook prima. Sprongetjes waren niet superwijd maar ook in orde. Overslagen serie ging supergoed maar de tiktak bleef helaas heel lang in spagaathandstand hangen. Het cijfer van een 6.700 was wel even schrikken. Dát hadden we toch echt niet gezien. Na de wedstrijd even kijken of de jury hier een licht op kan schijnen, nu eerst door met Julia.

Ook zij turnde een mooie arabier-flik-salto waarvan de salto lekker hoog zat! Een overslagen serie van drie zag er goed uit gelukkig lukte de tiktak bij Julia wel. 12.300 op het scorebord was een mooie beloning.

Ondertussen waren er al diverse juryleden (die dus hadden meegekeken) naar ons toegekomen om er op aan te dringen dat lage cijfer nog eens uit te pluizen. Nadat de wedstrijd volledig was afgelopen hebben we de juryleden van vloer even aan het jury-jasje getrokken. Helaas wilde ze alleen maar uitleg geven over de D-score, iets wat niemand betwiste.
Lieke had als D-score 4.20 gehad omdat haar sprongen niet wijd genoeg waren en de tiktak er niet was. Prima, kunnen we mee leven. Maar wat we juist wilde weten is hoe Lieke na een startwaarde van 14.20 (10 + 4.20) uit kan komen op 6.700. Bijna 7(!) punten aftrek zou je nog niet lukken als je het zou proberen.
Maar helaas, een protest tegen de uitvoerings-score is niet mogelijk.

Wel fijn dat tot 4 (onbekende) juryleden zich totaal niet kunnen vinden in het cijfer en het bestempelde als “onmogelijk cijfer” en “onrecht”.  Een blunder, een grove fout. Ze gaven allen aan dat Lieke en haar trainers voor zichzelf er zo’n vier punten bij zou moeten tellen om een reëeler cijfer te krijgen.
Lieke heeft dus een 10.700 oefening geturnt op vloer, die helaas niet zo werd beloont.
Goed te weten dat ook mensen, die niet gekleurd kijken zoals wij, onze mening delen. Zo zie je maar dat juryleden niet alleen fouten aftrekken, maar ook de goede elementen willen belonen.

Julia eindigde met 46.600 op een 17de plaats en Lieke eindigd met 38.600 (of dus 42.600) op een 31ste (28ste) plaats.
Als we terugkijken op de wedstrijd van Lieke en Julia zijn ook zij zeker gegroeid en hebben grote stappen gemaakt.

Geen medailles, maar wel weer overwinningen.
Top gedaan meiden!
 

Eerste 3e divisie/nationale niveau regiowedstrijd in Amsterdam

Zaterdag 9 januari hebben vijf turnsters deelgenomen aan hun eerste regiowedstrijd van het wedstrijdseizoen. Sinds dit seizoen is het voor deze turnsters nieuw dat zij met dit niveau niet één regiowedstrijd maar twee regiowedstrijden mogen turnen. Vandaar ook dat deze wedstrijd zo vroeg in het seizoen was, straks in februari komt er namelijk nog één!

In de ochtend mocht Verena van Haaften haar oefeningen presenteren aan de jury. We begonnen op vloer, waarbij Verena haar nieuwe serie mocht laten zien, namelijk een arabier dubbel flickflack! Dit ging goed! Vervolgens haar sprongenserie, waarin ze een stapje miste tussen de loopwisselsprong en loopsprongen. De tweede serie ging goed, vervolgens een boogje + stut en als laatste element een tiktak.. die was nog lastig en lukte helaas niet. Wie weet straks in februari wel! Resultaat een 9.45. Op naar sprong, haar favoriete onderdeel. Hier liet Verena een prima salto en nette overslag zien. Er zat wel een klein heuphoekje in en een stapje erachter aan maar toch een mooi cijfer, een 12.37. Door naar rekstok, waar Verena haar oefening strak en netjes kan laten zien als ze zich er echt goed op concentreert. Omdat ze zo netjes wilde werken, had ze helaas wel wat tussenzwaaitjes gemaakt tussen de elementen in, hierop heeft ze punten laten liggen (weer een leerpuntje voor februari!). De oefening eindigde met een prachtige salto die in de training nog best wel eng was. Super dat die gelukt was Verena! Cijfer een 8.85. Als laatste de balk waar Verena zenuwachtig voor was. Vooral die radslag was een element in de oefening die haar nog net geen nachtmerries veroorzaakte.. Deze zenuwen hadden invloed op haar oefening. Hier en daar wat wiebels en de radslag waarbij ze de balk verliet. Wel liet ze (weer!) een mooie salto als afsprong zien onlangs de balk wel een stukje lager stond dan op de training. Resultaat een 8.85. In totaal haalde Verena 39.12 punten en werd hiermee 29ste. We weten waaraan we kunnen werken voor aankomende regiowedstrijd en dan op naar een score van zeker 40 punten, wie weet ruimt dan jouw moeder jouw kamer wel op Verena!!

 

In de middag twee meiden op de wedstrijdvloer, onze pupil 1 Tara Verdel, die dit jaar 6 uur traint en voor het eerst mee doet in het nationale niveau en Shanna Ruiter, die dit jaar naast haar middelbare school mee turnt in de keuze oefenstof als jeugd 2 dame! Shanna is inmiddels hersteld van haar schouderblessure, echter was optimaal trainen de afgelopen maanden nog niet helemaal mogelijk. Dit veroorzaakte soms een beetje stress in de training, maar de oefeningen in elkaar zetten en turnen was de afgelopen weken gelukt dus we gingen ervoor vandaag! Allereerst Tara, die stiekem in gezelschap verkeerde van een in Advendo trainingspak meegesmokkelde Isa! We mochten starten op sprong. Allereerst een overslag over het pegasus met plankoline. Deze overslag was helaas iets minder goed dan ze had laten zien in de inturntijd, omdat er een grote stap achter zat en een krom beentje. Door naar een arabier in de plankoline met daarachter een streksprong tot squat. Deze sprong ging juist beter!! Samen kreeg Tara hier een mooi cijfer voor, namelijk een 12.60! Door naar rek. Ook dit ging prima! Netjes gezwaaid, een prima driekwart reus, een strak buikdraaitje, een wegzet driekwart reus met de benen iets uit elkaar en weer een wegzet met erachteraan drie zwaaien. Een 9.50. Toen door naar die gevreesde balk.. Het inturnen verliep een beetje chaotisch. Als we iets meer tijd hadden gehad om alles netjes in te turnen waren er misschien minder zenuwen. De turnsters voor ons die alle bonussen lieten zien hielpen ook niet echt mee met de druk die op dit toestel ligt. Na de opsprong gleed Tara haar voet weg, waardoor ze van de balk viel. Een vervelend begin die leidde tot een wankele oefening. Helaas vier keer een val. Wel liet Tara een goede salto zien waarbij goed bleef staan op haar voeten! Gelukkig hebben we voor februari een herkansing!! Het cijfer was een 6.80. Door naar het laatste onderdeel vloer. Eerst twee nette spagaathandstanden, met daarna een arabier flickflack. Hierbij zakte Tara in op haar linkerarm waarbij ze waarschijnlijk met haar knie snel de grond raakte. Dit telt als een val en helaas een punt aftrek. Ergens is ook 2.0 punten extra aftrek voor gegeven, misschien wel voor een pirouette die twee keer gedraaid is op hetzelfde been, bleek achteraf uit de scorelijst. De rest van haar oefening heeft ze netjes afgemaakt. Ze kreeg een 7.80. In totaal heeft Tara een score van 36.80 gehaald en werd hiermee 31e. Shanna mocht beginnen op balk. Het was helaas geen stevig begin met een valletje na de pirouette en een klein pasje vergeten, maar de handstand die ze op het laatste moment had toegevoegd ging wel weer erg goed. Desondanks geen gek begin, een 8.20. Daarna was vloer, een onderdeel waar Shanna erg naar uit keek! Ze mocht haar zelf in elkaar gezette oefening voor het eerst showen op een wedstrijd, en dit ging ook goed. Haar series gingen goed en ze turnde stevig, ze kreeg hiervoor een 8.95. Sprong was wel even spannend voor Shanna, aangezien ze last had van haar enkel, maar turnde twee nette overslagen en werd hiervoor beloond met een 10,20. Voor februari gaat ze voor een extra halve draai in haar oefening! Als laatste onderdeel was brug. Dit was niet de goede afsluiting waar ze op gehoopt had, aangezien de brug erg glad voelde waardoor de zolendraai niet wilde lukken. Daarentegen was haar kip-boven erg mooi gelukt! Cijfer een 5.45. Achteraf had Shanna dan ook het idee dat we dit beter als een oefenwedstrijd konden beschouwen, om de jury in februari een poepie te laten ruiken met verbeterde oefeningen!

Door naar de laatste wedstrijdronde met Lieke van der Meijden en Julia Wildenburg. Deze jeugd 1 meiden turnen dit seizoen voor het laatst de verplichte oefenstof. De dames hadden er zin in, maar waren toch ook wel zenuwachtig voor de wedstrijd en vooral voor balk (wat is dat toch met dit toestel?). Eerst maar naar de vloer! Julia begon van de twee meiden en liet een mooie oefening zien. Aan die loopwisselsprong moeten we nog een beetje werken, die is nog niet heel groot. Voor de rest  prima gewerkt, een 10.60. Toen de vloeroefening van Lieke. Tijdens het inturnen ging het best lekker, zelfs de arabier flickflack salto ging echt goed! Haar oefening was naar ons gevoel goed, maar het cijfer viel enorm tegen, een 7.55 (dus niet een 6.55 zoals op het bord stond). Bij navraag na de wedstrijd bleek dat zij 2.0 punten extra aftrek had gekregen voor de pirouetten die twee keer op hetzelfde been gedraaid was en de loopoverslagen te veel leken op boogjes voorover, -1.7punt. Zonde, maar gelukkig wel heel makkelijk te verbeteren voor de wedstrijd in februari! Herpakken en door naar sprong! Julia wilde graag een half in half uit turnen, maar er was te weinig inturntijd om deze sprong goed te laten zien. Te veel risico. Het doel werd twee nette overslagen! Dit lukte, het cijfer werd een 11.12. Ook Lieke ging voor twee mooie overslagen en dit lukte ook prima, een mooie 10.925.  Op naar de hoge ligger voor een brugoefening! De afgelopen trainingen was de salto soms een struikelblok voor de meiden. Ook tijdens het inturnen bleek dit voor Julia. Nu hopen dat bij de oefening goed zou gaan! En jawel, na een kip, buikdraai, wegzet driekwart en een wegzet kwam er een prima salto achteraan. Dat werd beloond met een prachtige 12.40. Lieke aan zet, en ook zij turnde een prima oefening! Haar salto ging met inturnen prima, maar met haar wedstrijdoefening tikte ze even de stok aan. Een prima 10.70!! Als laatste naar de balk. Julia begon met een doorhurken en dit verliep goed. Verderop op de oefening kwamen er een paar wiebels. Door naar de radslag, helaas één voet er op en daarna een val. Ze heeft haar oefening verder afgemaakt en kreeg een 9.30. Lieke koos voor een opsprong op de punt van de balk. Het niet al te lange meisje op die echt hoge balk.. helaas dat lukte niet en het werd een val. Een vervelend begin van je oefening, de druk om te blijven staan wordt groter! Helaas ook de radslag lukte niet en toen nog een vluchtige pirouette + halve draai op de tenen werd toen ook een valletje. Wel nog een prima salto af. Cijfer een 7.80. Een pechdag op de balk! Maar meiden, ruimte voor verbetering in de tweede regiowedstrijd!! Tijdens de trainingen laten jullie prachtige radslagen zien die jullie steeds vaker staan dus de volgende wedstrijd gaan we er voor!! Julia werd uiteindelijk 17de en Lieke 30ste.